Servicetekniker Pål Martin Ohlgren med koffertsettet Caverion Condition Control
27.09.2017 Pressemeldinger

Norsk teknologi gjør bygg smarte på få timer

Med et koffertsett skal den tekniske entreprenøren Caverion gjøre bygg smarte på kun tre timer. Denne nye teknologien er utviklet i Norge, og gjør blant annet at bygget kan «fortelle» når det bruker for mye energi, eller om et ventilasjonsfilter må skiftes.

Det er ikke tilfeldig at Norge er først av alle 12 land i Caverion-konsernet som lanserer teknologien, kalt Caverion Condition Control. På konsernnivå har nordmennene Roar Selland og Karl Renaas ledet utviklingen.

- Caverion Condition Control er en del av vårt konsept ServiFlex+. Både teknologien og servicekonseptet som dekker alle tekniske fagområder, har hatt sitt utspring i Norge. Utviklingen er basert på vår ekspertise fra teknisk vedlikehold av over 30 000 bygg og industrianlegg i mer enn 12 land i Europa, forteller Head of Business Development i Caverion-konsernet, Roar Selland.

- I tillegg har Caverion Norge hatt suksess rundt 8000 eksisterende ServiFlex-avtaler. ServiFlex+ er en videreutvikling av dette konseptet, så da har de i Norge en god masse å starte med. Kanskje aller viktigst er at kundene i Norge er særdeles endringsvillige og innovative, sier Project Manager Digitalisation i Caverion-konsernet, Karl Renaas.

Sammenligne bygget mot andre

Caverion Condition Control består av trådløse sensorer og mottakere som enkelt monteres på bygget i løpet av ca. 3 timer. Data blir samlet inn, analysert, og presentert for byggeiere i en online portal.

- Her kan eierne se byggets tilstand i nåtid, og sammenligne bygget sitt mot andre lignende bygg. Da kan du se om du for eksempel bruker mer energi enn lignende bygg av samme størrelse, og basert på dette spare kostnader, sier Selland.

Dataene blir analysert på et fjernovervåkningssenter. Der kan Caverions analytikere kan se om det er for høy temperatur på et møterom, eller om ventilasjonsanlegget snart kommer til å trenge service.

- Dette er digitalisering av tradisjonell service som skal sørge for at de tekniske anleggene sier fra om noe er galt, eller snart kan gå galt. Med behovsbasert service vil det gi bygg som alltid fungerer optimalt. Det fører til lavere vedlikeholdskostnader, og mer fornøyde folk inne i byggene. Enkelt fortalt er det smart service, for bedre bygg, sier Selland.

I løpet av 2018 skal samtlige 12 land i det europeiske konsernet ha lansert både teknologien og servicekonseptet. 

Nedlasting

Kontakt oss eller meld deg på for å motta nyheter fra oss

Kommunikasjonsansvarlig, Helene Johansen, +47 404 99 922, helene.johansen@caverion.com
My Request on: