Nå fases lysrør med kvikksølv ut

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør med kvikksølv som er vanlige å bruke både hjemme og på…

EU har vedtatt å fase ut flere typer lysrør med kvikksølv som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Dette skjer fordi lysrørene inneholder giftig kvikksølv som er svært helse- og miljøskadelig. I tillegg har de et svært høyt energiforbruk.

Lysrør fases ut i 2023

Lysrørene og sparepærene som nå fases ut er svært vanlige og brukes overalt. Vi finner de på kontorer og arbeidsplasser, i skoler og i hjemmet. De brukes også i industri. 

Lysrørene listet opp nedenfor fases ut i løpet av 2023. Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene. Dette er ikke kun et produksjonsforbud, men også et importforbud som gjelder lysrør og et utvalg halogenpærer. Allerede 25. februar blir det forbudt å produsere og importere lysrør i ringform og kompaktlysrør med plug-in sokkel.

Forbudet omfatter disse lysrørtypene:
T2-lysrør (utløper februar 2023)
T12-lysrør (utløper februar 2023)
Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)
T5-lysrør (utløper august 2023)
T8-lysrør (utløper august 2023)
G4, GY6, 35 og G9 Halogenstifter (utløper 1. september)

Hva er alternativet?

I dag finnes det gode, kvikksølvfrie alternativer. LED er den naturlige erstatteren. LED er både en toppmoderne og miljøvennlig løsning. I tillegg til den store miljøgevinsten får du som sluttbruker bedre lysutbytte, flere tilpasningsmuligheter og du sparer energi og kostnader med LED-armatur. 

Hva bør du gjøre nå?

Forbudet fases gradvis inn, i februar og august 2023. Når dette RoHS-direktivet nå endres blir produksjon og distribusjon av lysrør med kvikksølv forbudt. Forhandlere kan selge ut produkter som allerede er på lager, men kan ikke kjøpe inn nye produkter etter at forbudet trer i kraft.

Selv om det ikke stilles krav til å bytte lysrør som fremdeles fungerer, anbefales det å bytte til LED-armatur allerede nå. Jo raskere du bytter ut gamle lysrør, jo mer vil du spare av kostnader.

Fordeler med LED

 • Du får en miljøvennlig løsning:
  Miljøet blir spart for mye kvikksølv når flere av lysrørene og sparepærene som inneholder denne miljøgiften forsvinner fra markedet.

 • Du sparer strøm:
  Strømforbruket til LED-rør er mindre enn en tredjedel sammenlignet med tradisjonelle lysrør og dette vil resultere i en langt hyggeligere strømregning. Ved å skifte fra lysstoffrør til LED vil energiforbruket for belysning gå ned med mellom 40 og 60 prosent, og hvis det også blir installert lysstyring vil energibruken reduseres med ytterligere 20 til 30 prosent. 

 • Mindre vedlikehold:
  Levetiden er rundt 8 ganger så lang som vanlig lysttoffrør og kan brukes i lang tid uten utskiftning, noe som også reduserer behovet for vedlikehold. Dette holder også arbeidskostnadene rundt dette nede.

 • Mindre støy:
  Unngå elektromagnetisk støy med LED-løsningen. LED-lysrør produserer ikke støy og er for eksempel godt egnet til kontorer.


Caverion hjelper deg

Vi hjelper våre kunder med utfasingen av lysrør med kvikksølv. Vi samarbeider med leverandører som leverer toppmoderne pålitelige og bærekraftige LED- produkter. Våre elektrikere hjelper deg å bidra til det grønne skiftet ved å installere nye, energieffektive løsninger.

Trenger du råd eller mer informasjon?

Kontakt oss her

Hvorfor velge Caverion som leverandør av det elektriske anlegget?

Jo, vi leverer energieffektive, automatiserte og pålitelige elektriske systemer

Mer her

Caverion_ 5300 (1).jpg
 

Spar energi, penger og miljøet

Som ledene energientreprenør tilbyr Caverion en rekke energieffektive tjenester.

Mer her

Caverion_ 4410.jpg