Dette irriterer brukere av næringsbygg aller mest
02.12.2020
Bærekraftige bygg

Dette irriterer brukere av næringsbygg aller mest

Caverion har kartlagt hvilke ting som irriterer brukere av næringsbygg aller mest. Fasiten har vi fått etter hundrevis av samtaler med driftssjefer og byggeiere fra mange av de 30 000 eiendommene Caverion ivaretar service og vedlikehold for.

Magne Iversen, avdelingsleder for eiendomsdrift i Caverion, forteller at svarene ikke er overraskende.

Irritasjonsmomenter ved næringsbygg

– Uforutsette felleskostnader, som ikke er budsjettert, skaper stor irritasjon. Og manglende vedlikehold gir uforutsette kostnader. Vår erfaring viser at leietakere heller vil ha ett riktig budsjett for felleskostnader, enn å få en høy avregning de ikke hadde planlagt for. Et godt budsjett starter med god og systematisk vedlikeholdsplanlegging, slik at leietakerne vet hva de kan forvente, forteller Iversen.

Leietakere blir også irritert over for høyt energiforbruk som ikke reflekterer bruken av bygget.

– Dette er spesielt synlig nå i koronapandemien. Mange har hjemmekontor og bygget står nesten tomt, men fortsatt brukes like mye energi som ellers. Problemet har nok ligget der i mange år, men det blir veldig godt synlig under pandemien, sier Iversen.

Riktig energibruk handler om gode driftsrutiner og riktig automasjon.

– Kunsten er å få energien til å svinge i takt med bruken av bygget. Den gode nyheten er at det finnes offentlige støtteordninger og >gode kontraktsmodeller som kan hjelpe byggeiere med å oppnå dette. Caverion har også en egen avdeling som har omfattende erfaring på energioptimalisering.

Se hvordan energisparekontrakt med garanti kan gjøre bygget mer energieffektivt og bærekraftig >

Dette irriterer særlig sluttbrukere

I tillegg til uforutsette kostnader og for høyt energibruk blir leietakere, og særlig sluttbrukere, irritert over dårlig inneklima.

– For høy eller lav temperatur, trekk fra ventilasjonsanlegget eller ventilasjon som ikke fungerer er det som irriterer brukere av næringsbygg aller mest. Derfor er det viktig å ha et stabilt og godt inneklima for å sikre fornøyde leietakere og medarbeidere, understreker Iversen.

Slik sikrer du et godt inneklima

Et godt inneklima er viktig for produktivitet og trivsel.

Eiendomsdriftseksperten utdyper hvordan du sikre et godt inneklima.

– For å unngå problemer med inneklima må du ta vare på ventilasjonsanlegget. Når du har riktige serviceintervaller og budsjett, skal det mye til at det oppstår uforutsette problemer. Ingenting vare evig, og det gjelder også byggteknologi. Men med god oversikt over hva som må byttes ut når, har du midler tilgjengelig til å oppgradere før det er for sent, forklarer Iversen.

Vite mer om hva som gir fornøyde brukere av næringsbygg? Se hvilke 4 faktorer leietakere ser etter når de skal velge kontorlokaler >

Topp 3 irritasjonsmomenter hos leietakere:

  • Uforutsette felleskostnader
  • For høyt energibruk
  • Dårlig inneklima

Bruker bygget ditt for mye energi?

Sjekk selv på 2 minutter med vår energikalkulator.

Sjekk energiforbruk

You must accept marketing cookies to view the content.
Accept marketing cookies here.
 

Kontakt meg for en uforpliktende prat

Vi ringer deg for en hyggelig og uforpliktende prat om energisparing, bærekraftige bygg og hva leietakere ser etter.