Slik kan smarte bygg utnytte etterspørsel i strømnettet

 

Ved å justere forbruk, produksjon og lagring av energi etter strømprisene, utnyttes tilbud og etterspørsel i strømnettet.

Strøm selges på et fritt marked. Prisen er avhengig av tilbud og etterspørsel. Prisen varierer over året, over uken og over døgnet. Smarte bygg bør kunne produsere og lagre energi, slik at bygget automatisk kan justere energiforbruket ut fra pris og tilgjengelighet av fornybar energi i strømnettet. Utnytter du alt dette, kan bygget ditt redusere både energiforbruk, kostnader og utslipp.

Smarte bygg kan automatisk justere energiforbruket

Smarte bygg bidrar til å balansere energiproduksjon og belastning. De kan redusere bruken av energi når det er lite sol, vind eller annen fornybar energi tilgjengelig.

Hvis eiendommen har energilagring eller egen produksjon, kan man redusere innkjøp av strøm når prisen er høy. Samtidig kan eiendommens strømforbruk automatisk reduseres. Det sentrale driftsanlegget kommuniserer med strømnettet og styrer teknologiene i bygget til ønsket energinivå uten at brukerne av bygget vil merke det. Disse beslutningene kan tas av kunstig intelligens (AI).

Smarte bygg kan også lagre energi i batterier når det er stor tilgang, og enten bruke den senere eller frigjøre den til strømnettet.

Få maksimalt ut av fordelene med etterspørselsrespons

Caverions eksperter hjelper deg å beregne potensialet for fleksibiliteten i eiendommen din, uten at det får innvirkning på byggets inneklima.

For å oppnå optimal ytelse er det viktig å gjennomgå prognoser og analysemodeller jevnlig. Vi kan for eksempel optimalisere energiforbruket automatisk basert på energipriser og værmeldinger.

Ved å bruke Caverions sentrale driftsanlegg (SD-anlegg) til å kontrollere hele bygget, er du garantert å få maksimalt ut av tilbud og etterspørsel på strømnettet.

Få maksimalt ut av fordelene med etterspørselsrespons

Tilbud- og etterspørselsrespons kan brukes i både strøm og fjernvarme. Ved fjernvarme går fordelen hovedsakelig til fjernvarmeselskapet, siden prisen på oppvarming er den samme uavhengig av tid.

I tillegg til tilbud- og etterspørselsrespons håndterer Caverions SD-anlegg begrensning av effekttopper. Hvis fjernvarmen ikke produseres ved hjelp av fornybar energi, vil tilbud- og etterspørselsrespons redusere utslippene av eiendommen din.

 

Slik hjelper vi våre kunder