Det finnes altfor mange myter om yrkesfag, fagarbeidere og byggenæringen. I denne artikkelen ønsker vi å avlive det vi mener er FAKE NEWS og myter. Er du klar til å utfordre fordommene og bli med på forandringen?

Fake news om yrkesfag

-Yrkesfag er for de uten ambisjoner

Dette er ikke fakta. I verste fall kan det hindre unge i å følge en retning innen tekniske fag og bygge seg en fantastisk karriere innen byggenæringen. Det fører også til at mange i bransjen må nedlegge mye ressurser og energi for å rekruttere til sine fag. 

I Caverion kan våre folk skilte med å gjøre bygg grønnere og smartere og dermed bidra til det grønne skiftet. Her vil du kunne jobbe med å utvikle og levere de mest komplekse tekniske løsningene for bygg, industri og infrastruktur som ofte innbefatter flere fagområder. Dette gjøres i tett samarbeid med andre fagpersoner, og ofte også i tett samarbeid med våre kunder. Ganske kult, viktig og ambisøst spør du oss! Vi har dyktige fagfolk som har spennende, utfordrende og meningsfulle oppgaver.

Det er viktig å huske at yrkesfag er et godt valg, også for for de som presterer godt på skolen. Det er viktig for de skal velge videregående retning, og deres foreldre, å forstå at yrkesfag er et utmerket alternativ, selv for de skoleflinke. Ofte tror foreldre at deres barn bør sikte mot en akademisk utdanning hvis de er flinke på skolen. Dette fører til at yrkesfag blir undervurdert. Men det er viktig å vite at det finnes mange muligheter etter å ha tatt fagbrev.
Du kan for eksempel fortsette på teknisk fagskole eller bruke Y-veien for å bli ingeniør. Valg av yrkesfag gir et solid grunnlag og mange muligheter for videreutdanning senere.


-Det er ingen karrieremuligheter i byggbransjen

Fakta: 95% av våre ledere i Caverion har fagbakgrunn. Det er ingenting som heter elektriker bli ved din lest dersom du har andre ambisjoner. Vi ønsker å utvikle våre tekniske fagfolk og gi de den faglige utviklingen de trenger og ønsker. De får hjelp til å forsterke, fornye og videreutvikle sin kompetanse gjennom eksterne og interne kurs, sertifiseringer og utviklingsprogram. Har du ønske om videreutdanning, har vi gode programmer også for dette. 

Truls Martin  er utdannet elektriker og jobber nå som teamleder og er fagansvarlig for utviklingen av elbil-ladere i Oslo og er en del av vår E-mobility satsning. Dette er hva han sier: - Det jeg liker best er nok likevel alle utviklingsmulighetene. Jeg har fått nye karriremuligheter hele veien og aldri rukket å bli lei.

Møte folka våre her

-Tekniske fag er for gutter

Søkertall for videregående opplæring skoleåret 2023–2024 viser at over halvparten av søkerne til videregående opplæring har yrkesfag som førsteønske. Blant dem er det flere jenter som nå velger elektro og datateknologi og industrifag. Det viser årets søkertall til videregående opplæring.

Både faglærte gutter og jenter trengs i framtiden. Men det er plass til enda flere kvinner. Å få avlivd  denne myten krever mye arbeid. Caverion har fokusert på likestilling i mange år, og jobbet med å øke kvinneandelen. Det har gitt resultater, vi har mer enn dobbelt så mange kvinnelige fagarbeidere gjennomsnittet i bransjen og i 2022 mottok vi Ingeborg-prisen for godt holdningsarbeid over tid og for arbeid med å fremme mangfold og gjøre rørbransjen mer attraktiv for kvinner.

Se hvordan vi jobber med mangfold

Foreldre og andre voksne er viktige rådgivere i barns utdanningsvalg. Har du som voksen slike fordommer? Da må du stoppe opp, tenke deg om og orienterere deg om fakta før du gir barn og ungdom utdanningsråd.

 

Tall og fakta:

  • I 2023 var det 204 000 som søkte seg til videregående opplæring.
  • 51 prosent av søkerne har yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.
  • Studieforberedende er mest populært blant jentene; 57 prosent av jentene har et studieforberedende utdanningsprogram som førsteønske på vg1. Blant guttene er yrkesfaglig retning mest populært; over 59 prosent av guttene har et yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.
  • Søkningen til yrkesfag har økt de siste årene i et flertall av fylkene. I Oslo har utviklingen gått i motsatt retning. Her søker kun 25 prosent yrkesfag.
  • Flere jenter søker de tradisjonelt guttedominerte utdanningsprogrammene. Fra 5 prosent i 2013 til 11 prosent i 2023 på bygg- og anleggsteknikk.
  • 1. mars hvert år er søknadsfristen for videregående skole.

Kilde: Utdanningsdirektoratet