Solenergi til Norsk Oljemuseum

Museet i Stavanger tilegnet den norske oljehistorien er delvis soldrevet. I høst ble et stort solcelleanlegg montert som dekker rundt 20 prosent av energiforbruket på museet.

Norsk Oljemuseum ligger midt i Stavanger sentrum og er et populært museum med høye besøkstall. Publikum kommer dit for å lære mer om norsk oljehistorie, energi, klima og miljø. Årlig tiltrekker det seg 150.000 besøkende. Publikum beveger seg rundt på store flater, inklusiv den store utstillingshallen.

– På Oljemuseet har vi installert litt over 200 solcellepaneler med en samlet effekt på 110 kWp. Det er tilstrekkelig til å dekke rundt 20 prosent av energiforbruket på museet, forteller Thomas Wold, prosjekteder elektro ved Caverions Stavangerkontor. – Caverion og Oljemuseet har hatt et langsiktig samarbeid, både gjennom ServiFlex og prosjekter. Det at bygget er vernet har gjort at vi måtte tenke litt annerledes rundt installasjonen, men det ble et bra samarbeid og en god dialog både med Oljemuseet og leverandører. Dette er et spesielt referanseprosjekt både med tanke på at man monterer ny grønn fornybar energiproduksjon på taket av museet som er dedikert til oljevirksomheten i Norge, men også med tanke på at bygget, dvs. fasadene, er fredet av Riksantikvaren, sier Wold.

Les mer: 10 grunner til å velge solcellepanel

Petter Larikka, driftsleder ved Oljemuseet fremhever at dette er en investering som vil betale seg selv ganske raskt:

 Dette solcelleprosjektet har vært en god investering for oss. Regner vi også inn Energitilskuddordningen til staten vil vi ha tjent inn investeringen vår på to til to og et halvt år. Vi regner med at vi reduserer vårt strømbruk fra det offentlige nettet med rundt 20 prosent, kanskje mer. 

Petter Larikka, driftsleder ved Oljemuseet

 

– Grunnen til at vi valgte Caverion til vårt solcelleprosjekt var gode erfaringer fra andre oppdrag. Vi bruker allerede Caverion på flere områder på vårt bygg, de leverer mange tjenester for oss og vi har veldig gode erfaringer med det. Vi har vært godt fornøyd både med servicen og arbeidet som har blitt utført, sier Larikka.

Leif Harald Halvorsen, Utstillingsleder, Oljemuseet forteller:
- Museet er vernet, til tross for at det bare er 25 år gammelt og fremdeles er et forholdsvis nytt bygg. Dette var også litt av bakgrunnen for vår satsning på solceller. Vi har nå fått installert et solcelleanlegg på taket på toppen av den store utstillingshallen, noe vi håper vil føre til en enda mer fornuftig bruk av energi. – Dagens energiløsning har bl.a. vært basert på varmevekslere som trekker oppvarming fra sjøvannet utenfor. Når vi nå har fått installert solceller på taket forbedrer vi våre energiløsninger ytterligere. Solcellene vil gjøre oss til et enda mer bærekraftig museum, understreker Halvorsen.

Solcellepanel for smarte og bærekraftige bygg

Om Norsk Oljemuseum:

Norsk Oljemuseum ble åpnet 20. mai 1999. Museet ble etablert for å formidle kunnskap om norsk petroleumsaktivitet. Det fokuserer på historien, utviklingen og betydningen av olje- og gassindustrien i Norge. Museumsbygget på 5000 kvadratmeter er lokalisert midt i Stavanger sentrum og inneholder utstillinger, kino, restaurant, bibliotek, møterom, verksted og kontorer. Bygningen er en symbolsk tolkning av det norske grunnfjellet, det åpne kystlandskapet ut mot havet – og offshoreinstallasjoner til havs.

Kontakt oss

Vil du bli kontaktet?