Det lyser i LED på Quality Hotel Fredrikstad

Quality Hotel Fredrikstad tar bærekraft og energieffektivisering et skritt videre. En omfattende oppgradering til LED-belysning markerer et løft i hotellets miljøprofil. Investeringen vil redusere energiforbruket til belysning med nærmere 60%.

Skifter ut over 4300 lysarmaturer i hele bygget

Quality Hotel Fredrikstad er med sine 12 000 kvadratmeter et imponerende hotell midt i hjertet av Fredrikstad. Det har 172 gjesterom, en skybar og en stor restaurant for 300 personer. I tråd med Strawberry-konsernets fokus på bærekraft, har hotellet gått i spissen for å bytte til LED-lys over hele bygget. Fredrikstad-hotellet er et av de første i hele kjeden som gjør denne utskiftingen. Tiltaket er et ledd i å redusere hotellets karbonfotavtrykk, samtidig som hotellet sparer energi og penger.

– Vi har skiftet ut over 4 300 lysarmaturer til LED i hele bygget, noe som vil gi en betydelig energibesparing; det reduserer hotellets strømforbruk med ca. 420 000 kWh per år. Noe som gjør at investeringen vil være nedbetalt på cirka tre år. I samarbeid med lysleverandør har vi beregnet at det kommer til å redusere karbonfotavtrykket med 120 tonn CO2 i året, forteller Øyvind Huth, Faglig Ansvarlig i Caverion Østfold Syd.

Les også: Derfor bør du bytte til LED-lys nå


Kjente samarbeidspartnere

Caverion har en landsdekkende avtale med Strawberry-konsernet, det var derfor naturlig for Quality Hotel Fredrikstad å kontakte Caverion for å bistå med utskifting av belysning. Gjennom en kartlegging av bygget kom det raskt frem hvor stort sparepotensial det var knyttet til utskiftning av lysarmaturer, og prosjektet var et faktum.

For å møte utfordringene med å oppgradere et stort og kontinuerlig operativt hotell, var det nok en fordel at Caverion var en kjent partner for hotellet med inngående kjennskap til byggets tekniske infrastruktur. Ifølge teknisk sjef på hotellet har samarbeidet har ført til en sømløs og effektiv gjennomføring av prosjektet:

– Det å bytte ut lysarmatur på så stort hotell er jo en ganske komplisert utfordring. For å få dette til så var det naturlig for oss å ta inn Caverion som allerede var vår partner på alt det tekniske på hele bygget. De kjenner jo til utfordringene med å jobbe på et hotell som er i konstant drift, sier Petrus Hagelund, Teknisk Sjef ved Quality Hotel Fredrikstad.

 

I forbindelse med det nye EU-direktivet som trådte i kraft fra 2023 vil nå all halogen- og lysrørsarmaturer bli forbudt å omsette i hele EU. Det er mange fordeler med dette:

Miljøet blir spart for mye kvikksølv når flere av lysrørene og sparepærene som inneholder denne miljøgiften forsvinner fra markedet. Strømforbruket til LED-rør er mindre enn en tredjedel sammenlignet med tradisjonelle lysrør, og dette fører til at du reduserer strømregningen for belysning med 40- 60%. Hvis du i tillegg optimaliserer antall og plassering i forhold til lysbehov kan du spare 50-70 % energi. Levetiden er mer enn fem ganger så lang som vanlig lysstoffrør, noe som også reduserer behovet for vedlikehold. LED-lysrør produserer ikke støy og er for eksempel godt egnet til kontorer, hoteller og skoler.

 

Knirkefritt prosjekt på et hotell i full drift

Å skifte ut alle lys mens hotellet er i full drift betyr at det er gjester, bookinger og kursdeltakere å ta hensyn til. Eksempelvis er storsalen Diamanten er nærmest alltid fullbooket, og Caverions fagfolk må effektivt komme seg inn, utføre utskiftning av belysning raskt og trekke seg ut av salen uten at arbeidet skal gå på bekostning av bookinger, normal drift og ro.

- Å jobbe på et stort og operativt hotell krever god logistikk og planlegging. Vi har hatt en god dialog og tett samarbeid med teknisk drift, hotelldirektør, bookingansvarlig og ikke minst gårdeier Ryne Eiendom, som har investert i prosjektet, sier Øyvind Huth i Caverion.

Petrus Hagelund i Quality Hotel Fredrikstad legger til:

– Planleggingen av prosjektet har gått knirkefritt. Vi har lagt ned tid i møter på konkrete planer og ukesmål om hva vi skal gjøre. Derfra så har alt gått på skinner.

sitat.jpg
4F4A7786E.jpg
 

Om Quality Hotel Fredrikstad og Strawberry:

Quality Hotel Fredrikstad er en del av Strawberry-konsernet. Strawberry (tidligere Choice) er Nordens nest største hotellkjede, med drøyt 220 hoteller i Skandinavia, Finland og Baltikum. Selskapet bygger virksomheten på de tre samvirkende pilarene People, Planet og Profit.

Selskapet opererer med en miljøindikator, 'Go Green Index', som brukes til å rangere og stimulere miljøtiltak blant konsernets hoteller. Denne interne konkurransen fremmer ikke bare bærekraftige praksiser, men også transparent kommunikasjon om miljøprestasjoner til hotellets gjester.

Vil du bli kontaktet?