Akershus Festning, Lyssetting | Norsk Lyspris 2014

 
 
 

Effektbruken redusert med en tredjedel

Norsk Lyspris 2014

januar 2012 - desember 2013

 

 Jeg håper å kunne benytte Caverion som installatør på flere av mine prosjekter fremover. De er meget kompetente og positive.  

Erik Selmer, Sivilarkitekt MNAL og lysdesigner PLDA

 

Problemstilling

Akershus festning ble først lyssatt for nærmere 40 år siden, men lyssettingen var gått ut på dato. Tidligere pøste man på med natriumlys, som var den tidens energibesparende lys. Festningen var flombelyst i ordets rette forstand. Fargenyansene i murverket forsvant og hele festningen hadde et gulaktig skjær. Likevel var dette et godt prosjekt sett med den tids øyne.

Løsning

I desember i 2013 tente forsvarsminister Ine Eriksen Søreide lysene på Akershus festning.   Erik Selmer, Caverions montører og prosjektleder Sten Stensen i Forsvarsbygg kunne trekke seg tilbake etter hundrevis av timer med intens jobbing og i trygg forvissning om at dronningen blant landets festninger lå badet i ny og neddempet, men samtidig moderne belysning.

Lysanlegget på Akershus festning står på hele natta. Alt tennes og slukkes samtidig via tre fordelinger. Den nye lyssettingen gir ikke bare festningen et vakkert ytre, men bidrar også til økt trygghet og sikkerhet. 

På bakkeplan ligger lysnivået på 15 lux, mens det stiger til det dobbelte oppover murene. Selve slottet er lyssatt med 60 lux og tårnet ligger på 80 lux.

Prosjektene er gjennomført i nært samarbeid med Riksantikvaren og må kunne karakteriseres som meget vellykkede. Selmer har ved hjelp av blant andre Caverion på mange måter satt en ny standard for moderne lysdesign. 

Caverion er ansvarlig for teknisk service og vedlikehold av lysene ved Akershus festning.

Caverion har også samarbeidet med Selmer med å lyssette flere andre kjente bygg og anlegg, som Fredriksten Festning i Halden og Rånåfoss bro i Sørum.

 
 

Akershus festning er ett av Norges viktigste nasjonalmonumenter. Beliggenheten ved innseilingen til hovedstaden gjør dette kulturminnet helt spesielt i regional og nasjonal sammenheng. Lyset skal fremheve bygningsanleggets mystikk og storhet, men samtidig være beskjedent overfor brukere og tilskuere.